YIT - STEIN2

Bernoláková 3,
811 07 Bratislava (Pozsony)

+421 948 687 667

Hé - Pé: 07:30- 15:30

Szombat: 07:30 - 12:30
Vasárnap: Időpont egyeztetés által

A hemoroid kezelése (aranyér)

A hemoroid vagy másként „aranyér” néven is ismert. Ez kellemetlen egészségügyi
probléma, amely általában az érfal gyengülése miatt merül fel.
Fontos tudni, hogy a végbél egészségügyi problémái mögé más betegségek is
rejtőzhetnek, amelyeket csak egy proktológus tud felismerni alapos vizsgálat után.

A hemoroidokat elhelyezkedésük alapján belső és külső csoportra osztjuk. A belső aranyér a végbél belsejében helyezkedik el, és legtöbb esetben vérzéssel jár. A külső aranyér gyakran fájdalmas tapintású, hajlamos a repedésre, viszketésre, égésre, nedvesedésre, sőt gyulladásra is.

Általánosságban elmondható, hogy ma a hemorrhoidális betegség 4 szakaszra történő felosztásáról beszélünk. Az elsőt viszketés, égés és vérzés jellemzi a székletben.

A második szakaszban a probléma elmélyül,székelés során fellépő hasűri nyomás kinyomhatja az aranyeret a végbélnyíláson kívülre, de az magától visszahúzódik.

Az aranyér harmadik szakasza még bonyolultabb, székelés vagy nyomás hatására a végbélnyíláson kifordul az aranyeres bélszakasz, amely spontán már nem húzódik vissza, de kézzel visszanyomható. A székelés mindig fájdalommal jár. Gyakori tünet a válladékozás, illetve a nyálkás bevonatú széklet. Időnként vérzés is jelentkezhet az alsóneműn.

A negyedik stádiumot az aranyér gyakorlatilag tartós végbélnyílás vérzése jellemzi. A páciens elérheti ezt a stádiumot, ha elhanyagolja az aranyér kezelését a korábbi szakaszokban, vagy az aranyér önkezelésének kísérleteivel. Ebben az esetben azonban már műtéti kezelésre van szükség, amely kórházi kezelést igényel. Javasoljuk azonban, hogy tegyen meg mindent az aranyvénák műtéti eltávolításának elkerülése és a megelőzés érdekében.

Az aranyér nagyon érzékeny probléma, ennek ellenére is mielőbb orvoshoz kell fordulnia. Klinikánkon mindent megteszünk, hogy a lehető leghamarabb és kellemetlenség mentesen megszabadítjuk ettől a problémától.

Aranyér kezelés

Az aranyér gyógyítása klinikánkon Barron ligatúrával és rádiófrekvenciás (lézer) kezeléssel történik.

Az első, második és harmadik fokú aranyér esetén gumigyűrű ligatúra javasolt. Ezt a fajta kezelési módot előnyben részesítjük a műtéttel szemben. A beavatkozás gyakorlatilag fájdalommentes. A procedúra csak néhány percet vesz igénybe. Több év tapasztalata alapján kitűnő eljárás, az eredmény tartós, pácienseink pedig rendkívül elégedettek.

Barron ligatúrájának elve

Az aranyér eltávolításának egyik leghatékonyabb módja Barron – féle gumigyűrű ligatúra.
Az aranyérre egy speciális eszköz segítségével gumigyűrűt pattintunk. Ez elzárja a visszér-gomolyag vérellátását és a szövet elhal. A leszáradt maradvány a gumigyűrűvel együtt néhány nap múlva észrevétlenül leesik. A helyén kis heg keletkezik.

Az eljárás olyan betegek számára javasolt, akik a hemoroidális betegség első, második és harmadik szakaszában vannak. Az eljárás fájdalommentes, nem igényel érzéstelenítést és csak néhány percig tart. Ezenkívül az eljárás után nincsenek korlátozások a páciensre nézve. Az aranyér eltávolítása még soha nem volt ilyen egyszerű.

Az aranyér kezelése mellett a pozsonyi proktológiai ambulanciánk egyéb proktológiai szolgáltatások széles skáláját nyújtja, mint például a végbélrepedések kezelése, anális polipok eltávolítása, anális viszketés és még sok más.

REFERENCIÁK

Ügyfeleink véleménye